Tips
Göra upp en bra eld ute
Eldning i naturen
Skriven av Daniel Sjursæther @viltvestland
Oavsett om du tar en paus från jakten eller är ute på upptäcksfärd med familjen, finns det få saker som slår att njuta av kaffe vid lägerelden och mysa runt en sprakande eld. Här har jag samlat några tips som gör eldning till en säker och enkel upplevelse.
Före turen:
Om du vandrar i ett område där du inte brukar vistas är det viktigt att bekanta dig med lokala regler och bestämmelser. Nationalparker och privata områden kan ha regler som förbjuder eller reglerar eldning - till exempel förbjud mot att plocka ved. Elda aldrig om det råder eldningsförbud, på din kommuns webbplats kan du få information om vad som gäller hos dig.
Hitta en plats för elden:
Försök alltid att hitta en etablerad eldplats. Det är onödigt att förstöra orörd natur genom att skapa nya eldstäder. Om du inte hittar en befintlig eldplats är grus idealiskt för att skapa en ny. Grus brinner inte, spricker inte och kan användas för att kväva mindre bränder om olyckan skulle vara framme. Placera gärna eldplatsen så nära en naturlig vattenkälla som möjligt, det hjälper både dig själv och framtida vandrare med släckningsarbetet.
Själva eldningen:
När du tänder elden är tillräckligt med luft avgörande. Om förhållandena tillåter det börjar jag med att lägga lagervis från botten: torrt gräs, björknäver eller spänt virke, fint klyvd ved och lite grövre ved högre upp i lagren. Nyckeln är att få tillräckligt med luft mellan lagren innan du tänder på. Om du lägger upp det på rätt sätt tar lågorna och syret resten av arbetet åt dig.
Död ved brinner (för det mesta) bättre än levande ved och det är en särskild charm med att elda med det du hittar - men vi kan inte alla vara Lars Monsen på alla turer. Om du ska på en dagsutflykt och vet att regnet kommer att ösa ned är det bättre att ta med torr ved och kanske några tändstickor eller två än att sitta med kallt kaffe och titta på röken.
Eldmys:
Några av mina bästa barndomsminnen är från lägerleden på utflykten och korv är alltid en garanterad succé om du har med barn på turen. Om du vill ta korvarna till nya höjder kan du rulla dem i bröddegen och grilla dem över elden.
Vi är oftast 4 på tur och använder följande recept:
360 g mjöl
10 g salt
3 tsk socker
3 tsk bakpulver
2,2 dl vatten
8 msk solrosolja/ rapsolja
Släckning:
Gå aldrig ifrån en glödande eld. Om elden flammar upp efter att du har lämnat platsen, finns det stor risk för gnistspridning om elden inte har släckts ordentligt. Min tumregel är att hälla vatten över elden tills det inte längre kommer någon ånga, vänta några minuter och sedan hälla över lite till. Om en sten är tillgänglig lägger jag den över den släckta elden. Det är bättre att vara säker än att hamna i nyheterna!
Barnens favorit på utflykten, våfflor och toast över öppen eld
Något som har blivit mer och mer populärt är att göra våfflor och varma smörgåsar över öppen eld, på Brusletto hittar du inte bara knivar vi har även toast och våffeljän i gjutjärn. Ta med våffelsmet i en termos och gör frasiga våfflor eller ta med bröd med ditt favorit pålägg och gör en härlig toast.
Att göra våfflor i gjutjärn över öppen eld är enkelt och ger fantastiska resultat. Här är en grundläggande guide för att göra gyllene och krispiga våfflor:
Förbered en öppen eld och placera gjutjärnspannan över elden för att värma upp den jämnt. Se till att pannan är ordentligt uppvärmd innan du lägger i smeten.
Förbered din våffelsmet enligt ditt favoritrecept. Du kan använda en vanlig våffelsmet eller experimentera med olika smaker och ingredienser för att skapa unika smaker.
När gjutjärnspannan är ordentligt uppvärmd, smörj den lätt med smör eller olja för att förhindra att våfflorna fastnar.
Häll en lagom mängd våffelsmet i pannan och sprid ut den jämnt över ytan. Stäng sedan locket på pannan för att låta våfflorna gräddas jämnt.
Låt våfflorna gräddas över elden tills de är gyllene bruna och krispiga på utsidan. Det kan ta några minuter, så håll koll och vänd dem efter behov för att säkerställa en jämn gräddning.
När våfflorna är klara, använd en spatel för att försiktigt lossa dem från pannan och ta sedan ut dem.
Servera dina nygräddade våfflor med ditt favorittillbehör, som färsk frukt, sirap, grädde eller sylt, och njut av dem medan de är varma och läckra!
Kom ihåg att ha tålamod och öva lite för att få till den perfekta gräddningen. Med lite erfarenhet kommer du snart att kunna göra fantastiska våfflor varje gång över öppen eld i din gjutjärnspanna.