• Snabb leverans
  • Betala med Klarna
  • Livstidsgaranti
En guide till olika stålgrader
Tips

En guide till olika stålgrader

Sandvik Stål

12C27 stål utvecklades av det svenska företaget Sandvik Steel i slutet av 70-talet. Sandvik Steel är en erkänd producent av olika stålsorter. 12C27 utvecklades som ett alternativ till andra knivstål som såldes vid den tiden. 12C27 är en typ av martensitiskt rostfritt stål, vilket innebär att det är ett härdbart stål som kan värmebehandlas för att öka hårdheten och styrkan.



12C27 är en stålblandning utvecklad av Sandvik, det är inte en standard stålkvalitet. Namnet "12C27" refererar till stålets kemiska sammansättning, som inkluderar 12 % krom och 0,27 % kol. Den höga kromhalten ger stålet utmärkt korrosionsmotstånd, medan kolhalten ger det hårdhet och förmågan att hålla en skarp kant.



På 80-talet började Sandvik Steel först att producera och marknadsföra denna stållegering och det blev snabbt ett populärt val bland knivtillverkare. Stålets egenskaper gjorde det idealiskt för användning i knivar, saxar och andra skärverktyg som krävde skärpa och hållbarhet.



Stållegeringen används även i andra produkter som: kirurgiska instrument, industriella skärverktyg och mycket mer. Eftersom det tar lång tid innan stålet rostar och att materialet håller sig skarpt länge, används det även i miljöer där materialet/stålet utsätts för stora påfrestningar. Sandvik Stål 12C27 anses fortfarande vara ett premiumstål än idag.



14116N

Tyskt stål 14116N är ett populärt knivstål som används av många fabriker i Europa. Stålet är känt för sitt motstånd mot korrosion och förmågan att hålla en skarp egg. Detta är ett äkta rostfritt stål, vilket innebär att det innehåller minst 12% krom, vilket hjälper till att skydda bladet mot korrosion. Dessutom innehåller det ungefär 0,45% kol, vilket ger det förmågan att enkelt skärpas och hålla en egg. Stålet innehåller också molybden och vanadiumkarbider, som bidrar till dess seghet och hårdhet. Blandningen av högkol tillsammans med molybden och vanadiumkarbider gör att det kan slipas till en sylvass kant och hålla den kanten länge (kniveggen) – något som är viktigt för skarpa knivar. Eftersom stålet är mjukare än t.ex. Sandvik Steel 14C27, kan kniveggen kanske bli slöare snabbare än Sandvik Steel. Men eftersom knivstålet är mjukare är det enklare att slipa upp igen. Med god härdning kommer knivblad i denna kvalitet att hålla sig skarpa länge.



440C

440C är ett högkolstål som ofta används i produktion av bestick, knivar och andra skärverktyg. Det har hög korrosionsbeständighet, slitstyrka och styrka. Det är också ett av de mest hållbara stål som finns tillgängliga.



Sammansättningen av 440C-stålet är en blandning av järn, kol och molybden. Värmebehandlingen av 440C-stålet är viktig för att förbättra hårdhet och styrka. Fördelarna med att använda 440C-stålet är många. Det är mycket motståndskraftigt mot korrosion och slitage, vilket gör det lämpligt för många användningsområden. Det är också mycket hållbart och starkt, vilket gör det till ett bra val för verktyg och knivar som måste hålla skärpan. Vidare har det hög hårdhet, vilket gör det svårare att slipa, men tillåter det att behålla skärpan längre än andra stålsorter.



3Cr13

Det har de bästa egenskaperna för fältbruk. Hårdhet och korrosionsbeständighet bestämmer den exakta produkten. En ökning i styrka kan minska korrosionsbeständigheten. Slitstyrkan är proportionell mot materialets hårdhet.



Kemiska och mekaniska parametrar bestämmer materialvalet. Båda parametrar berättar om materialets beteende. Kemisk sammansättning påverkar materialets hårdhet och styrka.



9Cr18MoV

9Cr18MoV-stål är ett rostfritt stål som har högt kolinnehåll och består av 9% krom, 18% molybden och vanadium. Det höga kolinnehållet i detta stål ger utmärkt kantbevaring, vilket möjliggör en sylvass kant som kan vara över längre tid. Molybden och vanadium i stålet förbättrar dess hårdhet och slitstyrka, vilket gör det mycket hållbart och långvarigt.



En av de viktigaste fördelarna med 9Cr18MoV-stål är dess korrosionsbeständighet. Den höga kromhalten bildar ett passivt lager av kromoxid som skyddar stålet mot rost och andra former av korrosion. Detta gör det till ett idealiskt val för utomhusbruk eller i tuffa miljöer där fukt eller andra frätande ämnen kan vara närvarande.



Trots sin höga hårdhet och hållbarhet är 9Cr18MoV-stål också relativt segt, vilket gör det mindre benäget att flisa eller spricka. Denna kombination av hårdhet och seghet gör det till ett utmärkt val för en mängd olika skärverktyg, inklusive köksknivar, fickknivar och andra skärverktyg.



Böhler 690

Bland de moderna icke-pulverståltyperna är det martensitiska, koboltlegerade N690-stålet från det österrikisk-svenska företaget Böhler-Uddeholm AG för närvarande mest populärt. Och under de senaste åren har det nästan ersatt sin föregångare – det klassiska amerikanska 440C-stålet, som är mycket likt i sammansättning, men innehåller mer molybden och kobolt. Enligt tillverkaren är stålet avsett för produktion av skärverktyg, inklusive knivblad, skärande kirurgiska instrument, roterande knivar för köttförädlingsindustrin, korrosionsbeständiga rullager, stansar för kylmaskiner, etc. De viktigaste egenskaperna hos N690 är: god styrka och duktilitet, hög slitstyrka, god bearbetbarhet, dimensionsstabilitet, polerbarhet och hög korrosionsbeständighet.



Detta stål används ofta på fällknivar såväl som på olika fulltangeknivar och jaktknivar. I normalt klimat rostar inte detta stål, tål betydande belastningar på bladets kant och kan användas för huggning. Detta stål är också lämpligt för fällknivar, främst på grund av dess höga korrosionsbeständighet och goda duktilitet.



Kolinnehållet (C) är ungefär 1,08%, vilket ökar stålets styrka och ger metallen den nödvändiga hårdheten. Kol är det viktigaste elementet i legeringen, och mängden kol i N690 är den gyllene medelvägen för ett icke-pulverlegeringsmetall.



Mängden krom (Cr) är ungefär 17,30%. Krom påverkar anti-korrosionsegenskaperna hos stål och ökar i viss mån slitstyrkan. Mängden krom i N690 är mycket hög, vilket garanterar utmärkt korrosionsbeständighet.

    Du kommer även gilla detta