• Snabb leverans
  • Betala med Klarna
  • Livstidsgaranti
Alt om bolster
Vår historia

Alt om bolster

Våra Bolster

Ett bolster, också känt som en holk, är en viktig del av en kniv av flera skäl. För det första ger bolsteret en jämn övergång mellan knivbladet och handtaget, vilket ökar användarens komfort och kontroll under användning. Bolsteret skyddar också handtaget mot slitage och skador som kan uppstå vid intensiv användning, och förhindrar att handtaget spricker eller bryts ner. Dessutom bidrar bolsteret till att fördela trycket jämnt över handtaget, vilket förbättrar knivens stabilitet och hållbarhet. Estetiskt sett ger bolsteret kniven ett mer fulländat och balanserat utseende, som ofta uppskattas både av hantverkare och användare.



Aluminiumsbolster

Våra bolster är pressgjutna. Aluminium värms upp och hälls ner i en form. Detta gör att bolstren blir likadana och får en fin yta. Dessutom kan överskottsmaterial användas igen – återvinnas. Efter att bolstren är gjutna, blir de polerade. Denna metod används för alla knivarna i Hunter-serien, Tiur, Falken, Bamsen, Storbukken och Speiderkniv med spetsig topp.



Messingbolster

Våra messingbolster är pressgjutna. Mässing värms upp och hälls i en form, vilket gör att bolstren blir likadana och får en fin yta. Efter att bolstren är gjutna, blir de polerade. Av våra knivar är det Røy kniven som har fått messingbolster.



Nysilverbolster

Våra nysilverbolster (nysilver kallas också alpaka) är en kopparlegering som består av 45-80% koppar. Nysilver innehåller inte silver, men har fått namnet eftersom det liknar silver. Bolstren är pressade ut från en plåt och därefter polerade. Detta gäller för knivarna Nansen, Haugastøl, Ustaoset, Bruslettokniven, Hallingskarvet, Spekematkniven, Rypa, Granit, Rago och Balder.



Metallbolster

Våra metallbolster blir stansade ut från en metallplåt och genomgår därefter en grundlig poleringsprocess för att säkerställa en jämn och fin yta. Denna metod ger bolstren hög kvalitet och ett elegant utseende. Denna process används för knivarna Villmarka stor och liten, samt Spikkekniven.



Silverbolster

Vår silverbolster blir stansad ut från en silverplåt och därefter grundligt polerad för att uppnå en slät och skinande yta. Silver är ett stabilt och lite reaktivt metall som är lätt att bearbeta, vilket gör det idealiskt för denna typ av precisionsarbete. Denna metod används för kniven Sølvgutten.



Tennbolster

Tenn är ett mjukt, silvervitt metalliskt grundämne med den kemiska symbolen Sn och atomnummer 50. Det är känt för sin låga smältpunkt och goda formbarhet, vilket gör det enkelt att bearbeta och forma till detaljerade komponenter. Detta metall används i produktionen av kniven Renessanse.



Knivar utan bolster

Några av våra knivar levereras utan bolster på grund av deras unika design. Detta ger knivarna ett rent och minimalistiskt utseende, samtidigt som de behåller sin funktionalitet och estetiska tilltalande. Denna designfilosofi används i knivarna Rognald, Ustaoset, Rondane, Renessanse och Skinner Masur.



Dekorband överst på slidan

En del av våra slidor levereras med band överst på slidan. Vi använder följande material:



Nysilver

Nysilver (nysilver kallas också alpaka) är en kopparlegering som består av 45-80% koppar. Även om nysilver inte innehåller äkta silver, har det fått sitt namn eftersom det liknar silver i utseende. Denna legering ger bandet överst på slidan en vacker, skinande yta som är både slitstark och estetiskt tilltalande. Dessa dekorativa band används på slidorna till Haugastøl, Ustaoset, Tiur, Norgeskniven, Rypa, Storbukken Masur och Granbit/Rago.



Stål

Stål är en legering med järn och kol som de viktigaste elementen. Detta material används i banden på slidorna till knivarna Hunter Jaktknivar och Bamse Masur.



Messing

Messing är en kopparlegering med zink som viktigaste legeringselement. Messingband används på slidan till Røy kniven.