• Snabb leverans
  • Livstidsgaranti
Om skaft och slida
Tips

Om skaft och slida

Skaft

De flesta skaft är tillverkade av masurbjörk, fjällbjörk, mahogny, amerikansk svart valnöt och olivträ.



Masurbjörk

Valbjörk, även känd som masurbjörk, är resultatet av missbildningar hos björkar. Knoppar eller korkkambium växer in i veden och bildar ved med kaotisk fiberriktning och strimlor av barkliknande material. Detta skapar ett vackert mönster i veden, särskilt framträdande när den är fuktig eller oljad.

Valbjörk används mycket som material till bland annat: knivskaft, skålar, koppar och dekorativa föremål. Den speciella sjukdomen beror på en genetisk defekt och inträffar oftast på hängbjörkar. Ungefär ett av 10 000 träd lider av denna sjukdom.

I Norge finns det mest masurbjörk på Østlandet, men förekomsterna är spridda. Masurbjörk finns också naturligt i södra delar av Sverige, Finland, Baltikum och Vitryssland.



Fjällbjörk

Fjällbjörk eller arktisk björk är ett lövträd som tillhör björksläktet. Den betraktades tidigare som en egen art men klassificeras nu som en genetisk variant eller underart av vanlig björk.

Fjällbjörk växer i fjällregionen över hela södra Norge, i norra Norge även i låglandet. I Norden växer den i Finland, Sverige, Norge och på Island. Den utgör trädgränsen mot fjällen på många platser.



Mahogny

Mahogny är ett samlingsnamn för trä från flera tropiska träslag. Det kännetecknas av en vacker rödbrun färg när träet är polerat. Träet är lätt att bearbeta och motståndskraftigt mot termitangrepp och vatten, vilket gjorde att det tidigare användes till att tillverka bland annat möbler, inredning och båtar.



Amerikansk Svart Valnöt

Är en art av lövträd i valnötsfamiljen. Den växer främst i gränsområden, från södra Ontario, västerut till sydöstra South Dakota, söderut till Georgia i USA. Svart valnöt är ett viktigt träd kommersiellt sett, eftersom trädet har en djupbrun färg och är lätt att bearbeta. Valnötsfrön (nötterna) odlas för sin distinkta och eftertraktade smak. Valnötsträd odlas både för trävaror, mat och många kultivarer har utvecklats för förbättrad trä- eller nötkvalitet.



Olivträd

Olivträd är en art av små träd i olivfamiljen, som har sitt ursprung från kustområdena i östra delarna av Medelhavet, från Libanon till kusten av Lilla Asien och de nordligaste delarna av Iran. Olivfrukten, som kommer från denna art, är en av Medelhavsområdets viktigaste jordbruksprodukter, då den används för att producera olivolja. Idag odlas oliver i många av världens regioner. Olivträd är en långsamväxande hård träsort. När trädet inte längre bär frukt används det för att tillverka olika typer av produkter (möbler, köksprodukter, turistprodukter etc). Träsorten är mycket lämplig för detta på grund av hårdheten i materialet.



Vård av trähandtag

Träskaft är behandlade med linolja och sedan polerade för att vara nästan underhållsfria. Om underhåll behövs kan skaftet behandlas med olja, till exempel en möbelolja eller matolja. Låt oljan absorberas i tio minuter innan du torkar bort överflödig olja.



Micarta

Micarta är ett material som är tillverkat av textil, papper och andra typer av fibermaterial som kombineras med hartser och sedan härdas under tryck och hög värme. Detta gör materialet mycket slitstarkt och ger det en mycket lång hållbarhet. Materialet slipas sedan och får en vacker yta. Micarta kan ha en skiktad struktur beroende på vilken typ av fibermaterial som används i tillverkningen av skaftet. Micarta är ett dött material vilket gör att det passar mycket bra som knivhandtag.

Slida

Slidan är tillverkad av oxläder. Vi använder vegetabiliskt läder i våra slidor och läderemmen som vi säljer. Läder som garvas med vegetabiliska medel kallas vegetabiliskt läder. Detta har varit det vanligaste sättet att garva läder på. Man använder ek- och fikonbark, olivblad och tarafrukt, mimosa eller quebrachoträ för att garva lädret. De verksamma ämnena som finns i dessa växttyper kallas "Tannin".



Vissa modeller har en egen säkerhetsinläggning så att kniven ligger stadigt och säkert på plats under alla slags vandringar och aktiviteter i skog och mark. Inläggningen gör också att kniven glider lättare in och ut ur slidan och att slidan behåller formen bättre. Andra slidor har ett kantblock vilket innebär att eggan ligger mot ett extra lager läder, vilket skyddar mot att sömmen skärs igenom.
Vi har behandlat slidan med läderglans som skyddar lädret. Slidan kan underhållas genom att smörja in den med lite läderfett eller skokräm ibland.



Beslaget upptill på slidan - där det finns - är oftast tillverkat av nytt silver och kan putsas med silverputs. På vissa modeller som Hunter och Tiur är det gjort av aluminium.

    Du kommer även gilla detta